Resepiku:Perut lembu msk lemak cili api + daun pegaga


Lama saya x tulis resepikan...okey la ni ada satu lg resepi yg saya sangat suka makan. Gambar ni dah lama so kite guna je la mana yang ada kan..Resipi saya ni namanya Perut Lembu masak lemak cili api campur daun pegaga..Pegaga ni saya amik kat belakang rumah yang tumbuh subur masa time hujan dulu..bagi mereka yang tidak makan organ dalaman boleh menggantikan dengan udang ye..sedap..yum..yum..

Bahan2 dan cara masakannya ada kat bawah ni..

Bahan2nya:
* cili api sudah tentu jika tak bukan masak lemak cili apikan..
* kunyit hidup

Dua2 bhn atas ni ditumbuk..
* perut (ala beli je dah siap packing kat pasaraya tu)
* tomato (belah 2)
* asam keping
* serai tumbuk
* pegaga
* 1 kotak santan (nak pakai santan perah pun ok gak)
* garam sikit
* gula sikit

Cara masak:
1. Rebus dulu perut. Tos air.
2. Tuang santan kotak (sy pakai 1 kotak je) dalam periuk yg ada perut tu dan letak bahan tumbuk.
3. Masak guna api perlahan coz x nak pecah minyak. Pastu masuk serai yg ditumbuk, 1 bj tomato, asam keping.
4. Dah mendidih, kacau perlahan2. Pastu boleh letak garam dan gula sikit. Akhir sekali letak pegaga tu..Ala segenggam je..

Pastu ape lagi boleh la hidang dengan nasi..masak ni x lama pun coz dah rebus dulu tadikan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kenapa MAB tidak perlu KKM?

Penyakit Vertigo - Apa yang perlu kite tahu?

Testimoni LECITHIN SHAKLEE